📈 Reddit için borsalara açılma vakti geldi
Herkese merhaba! Amerikan borsaları beş yılık bir aranın ardından ilk kez yeni bir sosyal medya platformuna hoş geldin demeye hazırlanıyor. Keyifli okumalar ve iyi hafta sonları! 🙌🏻
Neredeyse beş yıldır halka açılacağı söylenen sosyal medya devi Reddit, bu hafta içerisinde sonunda kendinden bekleneni gerçekleştirerek ABD Menkul Kıymetler Borsası’na halka arz başvurusunu gerçekleştirdi.
Günde 73 milyon kullanıcıya ve 100 binden fazla aktif topluluğa ev sahipliği yapan şirketin halka arz değerlemesi şimdilik bilinmiyor ama şirkete yakın kaynaklara göre minimum 5 milyar dolar değerleme hedefleniyor.
Son olarak 2021 yılında yatırım turuna çıkan şirketin o zamanki değerlemesi 10 milyar dolardı. Anlayacağınız halka arzın gerçekleşmesi durumunda gözle görülür bir değerleme düşüşü yaşanacak. Tabii, görüşmeler devam ettiği için 5 milyar dolar hedefinin artması ya da azalması da ihtimaller dahilinde.
Arzın başarıyla gerçekleştirilmesi durumunda Reddit’in Amerikan Borsası’ndaki sembolü RDDT olacak. Bunun yanında şirket, 2019 yılında halka açılan Pinterest’in ardından borsaya adını yazdıran son sosyal medya platformu unvanını alacak.
Geçtiğimiz bir hafta içerisinde Sora ismini çok kez duyduğunuzu düşünüyoruz. Eğer ki duymadıysanız sora sora bir hal olmayın çünkü biz her şeyi hızlıca açıklayacağız.
Sora, yapay zeka dünyasına liderlik eden OpenAI’ın resmi lansmanını gerçekleştirdiği son yapay zeka modeli. Olayı ise metin komutlarından yola çıkarak videolar oluşturmak; hem de inanılmaz gerçekçi videolar!
Sora, birden fazla karakter içeren ve belirli kamera hareketlerine sahip olabilen videolar oluşturabilirken; aynı zamanda hareketsiz görselleri hareketlendirerek videoya dönüştürebiliyor. Yeni model, şu ana kadar birçok teknoloji influencer’ı tarafından test edilmiş olsa da hala OpenAI’ın yapay zeka sistemlerindeki sorunları belirleyen ekibin son incelemelerden geçiyor. Geri bildirim sağlanması için belirli film yapımcıları, sanat yönetmenleri, tasarımcılar ve görsel sanatçılar da sürece dahil.
Bizce biz Sora’nın becerilerini yazarak açıklamayalım ve sizi görüntülerle baş başa bırakalım. 👇🏻
💰 Eğer ki Sora’nın neler yapabildiğini ağzınız açık bir şekilde izlediyseniz bir de OpenAI çalışanlarının bu hafta ne yaptığını duymaya hazır olun. 2023 yılında benzeri az görülmüş bir başarıya imza atarak şirketi yapay zeka alanında lider konumuna getiren OpenAI çalışanları, bu hafta içerisinde hakedişleri üzerinden exit etti.
Şirkete yakın kaynakların bildirdiğine göre OpenAI, şu ana kadar çalışanlara dağıtılan tüm hisseleri yaklaşık 80 milyar dolar değerleme üzerinden Thrive Capital liderliğinde bir konsorsiyuma sattı. Bu, çalışanlara sadece %1 hisse bile ayrılmış olsa 800 milyon dolar dağıtıldığı anlamına geliyor. 🤯
Söz konusu anlaşmayla birlikte 10 aydan daha kısa bir süre içerisinde değerlemesini neredeyse üç katına çıkaran OpenAI, ByteDance ve SpaceX’ten sonra dünyanın en değerli üçüncü özel teknoloji şirketi konumunda.
Yapay zeka yarışında OpenAI önden koşarken diğer şirketler de kendisine yetişmeye çalışıyor desek yalan olmaz. Dünyanın büyük bir kısmına göre de yarışta OpenAI’a en yakın isim Google; Google’ın OpenAI’ı yakalamak için imza attığı son hamlenin adı ise Gemini 1.5!
Google’ın büyük dil modeli Gemini’ın yeni versiyonu olan Gemini 1.5, şirketin şu ana kadar geliştirdiği en güçlü yapay zeka modeli olan Ultra 1.0’ın Pro versiyonuna yakın bir performans sunuyor. Bu da şu anlamada geliyor: Gemini 1.5, bilgi ve problem çözme kabiliyetlerini test etmek için matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp ve etik dahil 57 konunun kombinasyonunu kullanan MMLU’da (Devasa Çoklu Görev Dil Anlayışı) alanında uzman insanlara yakın ya da aynı seviyede performans gösterebiliyor.
Google cephesinin açıklamasına göre Gemini 1.5’in en güçlü yanını muhakeme yeteneği oluşturuyor. 1.5 Pro, belirli bir istem dahilinde büyük miktarda içeriği sorunsuz bir şekilde analiz edip sınıflandırabiliyor ve özetleyebiliyor. Örneğin, Apollo 11’in Ay görevinden 402 sayfalık transkript verildiğinde, yapay zeka belge boyunca bulunan konuşmalar, olaylar ve ayrıntılar hakkında mantık yürütebiliyor.
💻 Google’ın yapay zeka alanındaki tek duyurusu Gemini 1.5 ile de sınırlı kalmadı. Şirket, aynı zamanda Gemma 2B ve Gemma 7B isimli iki yeni açık kaynaklı yapay zeka modeli piyasaya sürdü. Gemini ile aynı araştırma ve teknoloji prensiplerini taşıyan Gemma, Gemini’a kıyasla daha kolay görevleri yerine getirmek üzere tasarlandı.
Gemma 2B ve Gemma 7B olarak iki farklı opsiyonla sunulan yeni modeller, yanlarında “sorumlu üretken yapay zeka araç seti” ile birlikte geliyor. Bu araç seti, daha güvenli yapay zeka uygulamaları oluşturmak için rehberlik sağlıyor. Ayrıca kullanıcılar “hata ayıklama aracı” ile Gemma’nın davranışlarını araştırıp sorunlarını da düzeltebiliyor.
🏞️ StabilityAI’ın görsel üretimi için sunduğu yapay zeka modelinin yeni versiyonu Stable Diffusion 3, bu hafta içerisinde ilk kullanıcılarını karşılamaya başladı. 👋🏻
Şu anlık araştırmacıların ve geliştirici profesyonellerin kullanımına açık olan beta sürümü, bir önceki modele kıyasla performans ve görüntü kalitesi gibi alanlarda çok sayıda iyileştirme barındırıyor. Şirketin açıklamasına göre, özellikle birden fazla özne içeren komutlar yapay zekaya verildiğinde artık çok daha iyi sonuçlar alınıyor.
Biz bu kadar görsel zenginliğe sahip olan bir yeniliği bir yere kadar açıklayabiliriz. O yüzden tıpkı Sora da olduğu gibi sizi bir kez daha görüntülerle baş başa bırakmak istiyoruz. Stable Diffusion 3’e dair tüm detayları burada.
Hatırlarsanız 20 Ocak’ta yayınladığımız haftalık bültenimizde Samsung’un Galaxy Unpacked etkinliğinden ve etkinlikte tanıtılan Galaxy S24 telefon serisinden bahsetmiştik. Yine aynı bülten içerisinde telefonların öne çıkan özelliğinin Galaxy AI yapay zeka becerilerine sahip ilk Samsung telefon serisi olduğuna değinmiştik.
Bu hafta içerisinde önemli bir duyuru gerçekleştiren Samsung cephesi, Galaxy AI özelliklerinin mart ayında yayınlanacak One UI 6.1 güncellemesiyle daha fazla akıllı telefona ekleneceğini açıkladı. Mart sonundan itibaren Samsung’un yapay zeka özellikleri Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 ve Tab S9’da kullanıma sunulacak.
Güncellemeyle gelecek yenilikler arasında; yazılan mesaj içeriklerinin tonunu ayarlama, Chat Asistanı kullanarak mesajları 13 farklı dilde tercüme etme ve telefon görüşmelerini sesli ve metin olarak çeviren Live Translate sayılıyor.
🇪🇸 Yapay zeka alnında haftanın son golü Microsoft’tan geldi: Amerikan teknoloji devi, önümüzdeki iki yıl içerisinde İspanya’daki yapay zeka ve bulut altyapısını geliştirmek için 2.1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.
Hatırlarsanız Microsoft benzer bir planı geçtiğimiz hafta da duyurmuştu. Kesenin ağzını İspanya’dan önce Almanya’da açan şirket, yine yapay zeka ve veri merkezi altyapısını büyütmek için 3.2 milyar dolar yatırım yapacağını belirtmişti.
İspanya hamlesi şimdilik Almanya’nın 1.1 milyar dolar gerisinde olsa da hedefler yine aynı. Aragon’da Avrupalı şirketlere ve kamu kuruluşlarına hizmet verecek yeni bir veri merkezi kampüsü kuracağını açıklayan teknoloji devi, bulut hizmetlerine maksimum güvenlik, gizlilik ve veri egemenliği garantisi sağlamak istiyor.
Elon Musk, bu hafta yaptığı bir X paylaşımıyla, kurucusu olduğu nöroteknoloji girişimi Neuralink’in geçtiğimiz ay beyin çipini yerleştirdiği ilk insan hastanın tamamen iyileştiğini ve düşünce yoluyla bilgisayar mouse’unu kontrol edebildiğini duyurdu.
Hatırlarsanız Neuralink’in faaliyetlerinden geçtiğimiz bültenlerimizde de sıklıkla bahsetmiştik. Servikal omurilik yaralanması ya da ALS hastalığı olan bireylerin iletişim becerilerini yeniden kazandırmak için Telepathy isimli beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren Neuralink, çiplerini insanlar üzerinde test etmek için eylül ayında FDA’dan gerekli izinleri almıştı.
Test kapsamına dahil etmek için web sitesi üzerinden hasta talebi toplamaya başlayan girişim, geçtiğimiz ay seçtiği ilk hastaya Telepathy isimli çipini yerleştirmişti. İlk hedefinin hastanın düşünce yoluyla bir bilgisayar imlecini ya da bir klavyeyi kontrol etmesini sağlamak olduğunu belirten nöroteknoloji girişimi, Elon Musk'ın bu hafta yaptığı açıklamayla başarılı bir sonuç almış gibi görünüyor.
Yerli girişim ekosistemi adına satın alımlarla dolu bir haftayı geride bıraktık. Tiko ve Papara ikilisi, hafta içerisinde kesenin ağzını açarak ülkemizde manşetleri dolduran isimler oldu. Hazırsanız Tiko ile başlayalım. 👇🏻
2017 yılında Sina Afra tarafından Madrid’de kurulan çevrimiçi emlak platformu Tiko, İspanya’daki rakipleri arasında yer alan Housell’i finansal detayları basınla paylaşılmayan bir anlaşma ile satın aldı.
👑 Bölgenin en büyüğü: Satın alımla birlikte Tiko, hem faaliyet gösterdiği bölge sayısı hem de İspanya topraklarında portföyündeki mülk sayısı açısından İspanya ve Portekiz’in en büyük dijital emlak şirketi haline geldi.
🚀 Satın alımın ardındaki motivasyon: Gerçekleştirilen basın açıklamasında, Housell’in Tiko’nun emlak piyasasındaki varlığını güçlendirme stratejisiyle uyumlu olduğu belirtildi. Housell’in pazar bilgisini Tiko’nun teknolojik yenilikleriyle birleştirecek anlaşma ile beraber müşterilere akıcı, verimli ve şeffaf bir emlak deneyimi sunulması amaçlanıyor.
Az önce belirttiğimiz gibi haftanın ikinci satın alım gelişmesi de Papara’dan geldi. 18 milyonu aşkın kullanıcıyla ülkemizin en büyük fintech’leri arasında yer alan Papara, Pakistan merkezli neobank SadaPay’i değeri 30 ila 50 milyon dolar arasında değişen bir anlaşma ile satın almak üzere görüşmelere başladı. “Peki SadaPay kimdir ve ne yapar?” 👇🏻
2013 yılında Brandon Timinsky tarafından İslamabad’da kurulan SadaPay, sunduğu çok çeşitli finansal hizmetlerle kullanıcıların Mastercard altyapısı ile banka kartı sahibi olmalarına, dijital cüzdan oluşturabilmelerine ve kolayca havale yapmalarına yardımcı oluyor. Girişim, özellikle İngiltere ve Suudi Arabistanda’ki göçmen Pakistanlıları hedefliyor.
“Anlaşma tamamlanırsa ne olacak?” dediğinizi de duyar gibiyiz, hemen o tarafa da açıklık getirelim: Satın alımla birlikte Papara çatısı altına girecek olan SadaPay, mevcut ekibiyle çalışmaya ve operasyonlarını özerk bir şekilde sürdürmeye devam edecek. Bunun yanında Papara’nın desteğiyle hizmet verdiği pazarları artırmaya ve teknolojisini ileriye taşımaya çalışacak.
Twitch’e rakip olarak doğan ve kısa sürede popüler yayıncıları transfer ederek hızlı bir büyümeye imza atan Kick, bu hafta içerisinde Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü kararıyla ülkemizde erişime kapatıldı.
BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasında yer alan açıklamada, “Kick.com, 20/02/2024 tarihli ve 2024/5 sayılı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü kararıyla erişime engellenmiştir.” cümlesi yer aldı.
Şimdi elimizde bu yasak kararının neden verildiğine dair bir bilgi yok ancak ekosistem içerisinde birçok tahmin mevcut. Bu tahminlerden en yaygın olanı, Kick’in kumar yayınlarıyla ilişkisi. Kick’in çatı şirketi olan Stake, yurt dışında lisanslı bir şekilde çevrimiçi kumar oyunları oynanmasına izin veren bir platform. Dolayısıyla Kick de politikaları gereği kumar yayınlarına izin veriyor. Anlayacağınız, platformun şans oyunlarıyla yakınlığı, ülkemizde Milli Piyango İdaresi’nin radarına takılmış durumda.
🇹🇷 Amazon Web Services (AWS), Türkiye’deki ilk Amazon CloudFront Edge Location’ı (uç konum) bu hafta içerisinde İstanbul'da kullanıma sundu. Türkiye, yeni uç konumun kullanıma açılmasıyla birlikte 51 ülkedeki 100'den fazla şehirde, 600'den fazla CloudFront varlık noktası (POP) ve 13 bölgesel uç önbelleğinden oluşan AWS küresel altyapı ağına bağlanmış oldu.
Son olarak Ocak ayında 1900 çalışanının işine son veren Activision Blizzard, yaklaşık bir ayın ardından bir kez daha sansasyonel bir şekilde bültenimize konuk oluyor. FPS oyunlarına odaklanan Amerikan espor takımı OpTic Gaming’in CEO’su Hector Rodriguez, Call of Duty turnuvalarını tekelleştirdiği ve bu nedenle takımların zarar etmesine yol açtığını öne sürerek Activision Blizzard’a 680 milyon dolarlık tazminat davası açtı.
Turnuvalar tekelleşir mi? Açıkçası Rodriguez’in ifadelerine göre evet. OpTic Gaming’in şikayetlerinin tamamı, 2019 yılında başlatılan Call of Duty League’e dayanıyor. Call of Duty League tanıtılmadan önce mücadeleci turnuvalar üçüncü parti organizatörler tarafından gerçekleştiriliyordu. Dileyen tüm takımlar, eleme aşamalarında başarılı oldukları sürece bu turnuvalarda boy gösterebiliyordu ancak işler 2019’da Activision Blizzard’ın resme dahil olmasıyla birlikte değişti.
Activision Blizzard tarafından hayata geçirilen Call of Duty League, üçüncü parti turnuvaların önünü keserek tüm yıl boyunca devam eden tek bir lig görevi görüyor. Bu lige katılmak isteyen takımlar, başarı seviyesiyle ölçülmek yerine katılım parasını ödeyerek lige dahil oluyor. Sadece 12 takımlık kontenjana sahip ligin katılım ücretlerinin ise yıllık 25 milyon dolara denk geldiği söyleniyor.
Bu haftalık bizden bu kadar. Insights for Pioneers’i sevdiysen mutlaka çalışma arkadaşlarına bizden bahset.
Gittikçe kalabalıklaşacağız ve emin ol burada yazıp çizdiklerimizi kaçırmak istemeyeceksin. O yüzden aşağıdaki butona tıklayarak abone ol :)