📱 Apple, akıllı telefon satışlarında tarihinde ilk kez lider
Herkese merhaba! Apple'ın yeni kilometre taşı haftanın en çok konuşulan konusu olurken, Samsung'un Unpacked etkinliği de mobil dünyanın diğer gözdesiydi. Keyifli okumalar ve iyi hafta sonları! 🙌🏻
2023’ü geride bırakalı birkaç hafta oldu ancak yılın kazananlarını taçlandırma süreci hala devam ediyor. Geçtiğimiz yılki başarılarıyla bu hafta tarihinde bir ilke imza atan sürpriz isim ise Apple.
International Data Corp.’un (IDC) verilerine göre Apple, 2023 yılında elde ettiği satış rakamlarıyla Samsung’u geçerek tarihinde ilk kez en çok akıllı telefon satan şirket oldu. 🤯
Eylül ayında iPhone 15 serisini tüketicilerle buluşturan şirket, geçtiğimiz yıl 234.6 milyon adet iPhone satarak küresel akıllı telefon pazarını 12 yıldır domine eden Samsung’u geride bıraktı. 2012 yılında Nokia'nın tacını elinden alarak dünyanın en çok satış yapan akıllı telefon üreticisi olan Samsung, bu yıl 226.6 milyon telefon satışıyla yarışın gerisinde kaldı.
Güncel verilerle küresel akıllı telefon pazarının %20.1’ini temsil eden Apple’ı %19.4 ile Samsung, %12.5 ile Xiaomi, %8.8 ile OPPO ve %8.1 ile Transsion takip etti.
⌚️ Yeni kilometre taşları Apple’ı hafta boyunca manşetlere taşımış olsa da şirketin akıllı saatlerini çevreleyen dramalar da sağlık sektöründe gündemdeydi. Series 9 ve Ultra 2 model saatlerdeki kandaki oksijen miktarını ölçen sensörün Masimo’ya ait patentli bir ürün olduğunun iddia edilmesi sonrası davalık olan ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından saatlerinin satışı durdurulan Apple, bu hafta temyiz mahkemesinden eli boş döndü.
Sensörü ABD’de satışa sunduğu saatlerden çıkarmakla uğraşan şirket, ABD Federal Temyiz Mahkemesi’ne yaptığı itirazdan olumsuz sonuç aldı. Apple’ın yaptığı itirazın reddedilmesi sonucunda iki akıllı saat modelinin satışı 18 Ocak’tan itibaren tekrar yasaklandı. Yasağı takiben sensörsüz modellerin fiziksel mağazalara gönderildiği ancak çalışanların satış için şirketten haber beklediği söyleniyor.
Akıllı telefon satışlarında ilk kez Apple’ın gerisine düşen Samsung’un cevabı gecikmedi. Merakla beklenen Unpacked etkinliğini bu hafta gerçekleştiren Güney Koreli teknoloji devi, yeni Galaxy S24 serisini tanıtarak; S24 Ultra, S24 Plus ve S24 olmak üzere üç akıllı telefonla tüketicilerle buluştu.
Yeni serinin öne çıkan özelliği, Samsung’un yapay zeka platformu Galaxy AI özelliklerine sahip ilk akıllı telefon serisi olması. Yerel ve bulut tabanlı yapay zeka özelliklerinin yüklü olduğu telefonlar, Google Gemini’ın bütün temel yapay zeka modellerini çalıştırabiliyor. İçlerinde bulunan yapay zeka destekli video ve fotoğraf düzenleme araçları; fotoğraflardaki ve videolardaki eksik kareleri doldurabiliyor, bir fotoğraftaki nesneleri yeniden boyutlandırabiliyor, silebiliyor veya yerini değiştirebiliyor.
S24 serisi ayrıca telefon konuşmalarını gerçek zamanlı olarak tercüme edebilen yeni bir özellik de içeriyor. 13 farklı dilde çalışan yeni özellik, kullanıcıların konuştuğu kişiyle arasında bir tercüman görevi görüyor ve metin konuşmalarında da çalışıyor. Merak edenler için fiyatlar ise şu şekilde: 👇🏻
S24 Ultra 256 GB: 69.999 TL
S24 Ultra 512 GB: 73.999 TL
S24 Ultra 1 TB: 80.999 TL
S24 128 GB: 39.999 TL
S24 156 GB: 42.999 TL
S24 Plus 256 GB: 46.999 TL
Teknoloji dünyasında yeni başlangıçlar gündeme geldiği kadar girişimcilik ekosisteminde de vedalar söz konusuydu. Bu vedalardan ilki Artifact oldu. Instagram kurucu ortakları Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan kişiselleştirilebilir yapay zeka destekli haber akış platformu Artifact, bu hafta gerçekleşen resmi duyuru kapsamında faaliyetlerini sonlandırma kararı aldı.
Artifact neydi: Geçtiğimiz yıl Ocak ayında lansmanı yapılan ve beta sürümünde 160 binden fazla kullanıcı talebi alan Artifact, yapay zeka destekli çözümüyle kullanıcıların ilgi alanlarına göre güncel haberlere ulaşmasının yanında makale özetlerine ulaşmasına ve yorum yapmasına izin veriyordu. Okuyucuların haber akışlarını daha iyi kontrol etmesine yardımcı olmak için ilgiledikleri konulara, haber kaynaklarına ve yazarlara göre önerilerde bulunan platform, makalelerin sesli versiyonlarını dinleme olanağı da sunuyordu.
🍺 Artifact’i takiben ikinci veda ise Uber cephesine aitti. Uber, 3 yıl önce 1.1 milyar dolara satın aldığı alkol teslimat uygulaması Drizly’i kapatma kararı aldı. Karar kapsamında, halihazırda bağımsız bir uygulama olarak çalışan Drizly’nin tüm operasyonları Mart 2024 itibarıyla tamamen sonlanacak.
Uber'in dağıtımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Pierre Dimitri Gore-Coty, yaptığı açıklamada, “Uber, tüketicilerin gıdadan bakkaliye ve alkole kadar neredeyse her şeyi tek bir uygulama üzerinden almasına yardımcı olan temel Uber Eats stratejisine odaklanmaya karar verdi. Endüstri öncüsü olarak alkol teslimat kategorisinin büyümesine yaptıkları katkılardan dolayı Drizly ekibine minnettarız.” dedi.
Togg için genel satış dönemi resmen başladı. Tamamen elektrikli T10X modeli Togg’un mobil uygulaması Trumore üzerinden bugünden itibaren (20 Ocak) sipariş verilebilecek. Sipariş vermek için App Store, Google Play ve App Gallery içerisinde bulunan Trumore uygulamasını indirerek kimlik oluşturmak gerekecek.
2024 üretim yılına ait T10X’lerdeki donanım versiyonları ve içerikleri hakkındaki bilgiler şu şekilde: 👇🏻
Standart 18 inç jantlara sahip olan V1 donanım tipi; kablosuz şarj, anahtarsız giriş, akıllı telefonla akıllı erişim alt yapısı, karartmalı arka camlar ve otomatik kararan iç dikiz aynası özelliklerine sahip “teknoloji ve konfor” paketiyle sunuluyor. Kullanıcılar isterlerse arkadan itişli V1 donanım tipini uzun menzil seçeneğiyle de satın alabilecekler.
Standart 19 inç jantlara sahip olan V2 donanım tipinde ise V1’de sunulan özelliklere ek olarak; elektrikli, ısıtmalı ve hafızalı ön koltuklar, elektrikli bagaj kapağı, çevre görüş park kamerası, otomatik park asistanı, suni deri koltuklar ile ön cam ve ısıtmalı arka koltuk özelliklerini içeren “kış paketi” ve acil durumlarda kendiliğinden devreye giren çocuk tespit sistemi standart olarak geliyor.
🇪🇺 Avrupa Birliği’nde satılan elektrikli otomobiller için Şubat 2027’den itibaren “batarya pasaportları” zorunlu hale geliyor. Pasaport zorunluluğu, akü veya araç üreticisinin üretimden kaynaklanan karbon emisyonlarının takip edilebilmesi ve AB’nin 2035 yılına kadar içten yanmalı otomobillerin satışının yasaklanmasını içeren “Batarya Regülasyonu” nedeniyle getiriliyor.
Batarya pasaportları, aracın şase nosu (VIN) ile bağlantılı olacak ve dijital bir cihazla tarandığında; kapasite ve durum gibi üretim sonrası ayrıntıların yanı sıra üretimden önce hammaddelerin kaynakları ve doğası hakkında bilgileri ortaya çıkaracak. Batarya pasaportları, başlangıçta tedarik zincirini ve üretim unsurlarını içerecek ancak sonraki süreçte üretimden itibaren pilin başına gelen her şeye odaklanacak şekilde de ayarlanabilecek.
🚙 Apple, uzun zamandır beklenen ve neredeyse tamamen gizlediği ilk otomobili için otonom araç test programına yeni sürücüler dahil etti. MacReports’un Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı’ndan (DVM) aldığı bir notta, Apple’ın araçlarını test etmek için kadrosuna 17 sürücü eklediği ve 5 Ocak 2024 tarihi itibariyle programında kayıtlı 162 sürücüsünün olduğu belirtildi.
Apple, test ekibindeki kişi sayısını artırmanın yanı sıra, ABD'de aracın iç düzeninin nasıl görüneceğine dair bir ön izleme sunabilecek bir patent başvurusunda da bulundu. Şirket, henüz bir araba geliştirdiğini kamuoyuna duyurmamış olsa da projenin gizliliği pek kalmamış durumda.
Activision Blizzard satın alımının tamamlanmasıyla gaza basan Xbox cephesi, bu hafta yılın ilk özel Xbox etkinliğine imza attı. Developer Direct 2024 isimli etkinlik, hem Xbox çatısı altındaki oyun stüdyolarının üzerinde çalıştıkları projelere ışık tuttu, hem de bu yıl yayınlanacak Xbox oyunlarına dair son fragmanlara ev sahipliği yaptı. Gelin yayınlanan her şeye birlikte göz atalım: 👇🏻
Avowed
Fallout New Vegas ve The Outer Worlds ile bilinen dünyaca ünlü rol yapma oyunları geliştiricisi Obsidian Entertainment, bir süredir merakla beklenen yeni oyunuyla ilk kez Developer Direct sahnesindeydi. Oyuncuları yeni bir rol yapma deneyiminin içine alması beklenen Avowed, tamamıyla orijinal bir hikaye ve dünya içeriyor. Henüz kesin bir yayın tarihine sahip olmasak da bu yılın sonbaharında Avowed’a kavuşacağımız öngörülüyor.
Senua’s Saga: Hellblade II
Ninja Theory’nin ödüllü Hellblade oyunu, ikincisiyle geri döndü. İlk kez iki yıl önce tanıtılan Senua’s Saga: Hellblade II, yeni fragmanıyla oynanıştan çok hikayenin gidişatına ve geliştirici ekibin içgörülerine ışık tutuyor. Özellikle Ninja Theory ekibinin oyunun geliştirme aşamasındaki İzlanda serüveni de epey dikkat çekici. Senua's Saga: Hellblade II, 21 Mayıs’ta Xbox ve PC üzerinden yayınlanacak.
Indiana Jones and the Great Circle
Geldik etkinliğin en çok ses getiren oyununa: Indiana Jones. Modern Wolfenstein serisi ile bilinen Machine Games tarafından geliştirilen Indiana Jones and the Great Circle, birincil şahıs açıdan genç Indiana Jones’un maceralarına odaklanıyor. Tabii Indiana Jones’un yüzü de tıpkı filmlerde olduğu gibi Harrison Ford’a ait. Ancak ses Ford’un sesi değil. Indiana Jones’un oyundaki repliklerine ödüllü seslendirmen Troy Baker hayat veriyor. Henüz bir yayın tarihi olmasa da beklentiler 2025’e işaret ediyor.
Şirkete yakın kaynakların bu hafta Reuters’a bildirdiğine göre 2021 yılında gizlice halka arz başvurusu yapan sosyal medya devi Reddit, uzun zamandır hayalini kurduğu halka arz olma planlarını önümüzdeki mart ayında gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
👉🏻 Bilmeyenler için hızlı bir özet geçmemiz gerekirse: Canlı toplulukları ve “meme” odaklı kültürüyle bilinen San Francisco merkezli Reddit, kullanıcıların belirli konu başlıklarında içerikler oluşturarak diğer kullanıcılarla paylaşmalarına ve etkileşim kurmalarına olanak sunuyor. Upvote ve downvote özellikleriyle bireylerin içeriklerin popülaritesini belirlemelerine izin veren platform, kullanıcıların platforma katkılarının ölçütünü gösteren karma isimli bir puan sistemi sunuyor.
425 milyonu aşkın kullanıcıya ev sahipliği yapan ve Pinterest'ten sonra halka arz olacak ilk büyük sosyal medya platformu olacak olan Reddit, kaynakların bildirdiğine göre hisselerinin yaklaşık %10'unu halka açmayı planlıyor. En son 2021'de aldığı 700 milyon dolar yatırımla birlikte değerlemesi 10 milyar doları aşan platformun güncel piyasa değerinin listeleme sırasında açıklanması bekleniyor.
OpenAI, yapay zekanın ürettiği içeriklerin kitlesel olarak yanlış bilgi yayabileceği ve önemli seçimlerde seçmenleri etkileyebileceğini söyleyerek kendi araçlarının seçim kampanyalarında kullanılmasını yasakladı.
Amerika’da bu yıl gerçekleşecek başkanlık seçiminden önce gelen karar kapsamında sadece araçları kullanmak değil; seçimdeki adayların ve diğer gerçek kişilerin kimliğine bürünen sohbet robotları oluşturmak da yasak olacak.
İnsanları oy vermekten caydıracak sohbet robotları da yasaklanırken, ChatGPT kendisine sorulan “nasıl ve nerede oy kullanacağım” gibi soruların cevapları için ABD özelinde CanIVote.org sitesine yönlendirme yapacak. OpenAI, seçmenler tükettiği içeriklerin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediği konusunda daha çok bilgi sahibi olsunlar diye kendi araçları tarafından üretilen içeriklerin ayrıntılarını, kaynaklarını ve kodlarını ayrıntılı biçimde göstermeye de başlayacak.
Bu haftalık bizden bu kadar. Insights for Pioneers’i sevdiysen mutlaka çalışma arkadaşlarına bizden bahset.
Gittikçe daha da kalabalıklaşacağız ve emin ol burada yazıp çizdiklerimizi kaçırmak istemeyeceksin. O yüzden aşağıdaki butona tıklayarak abone ol :)