Midjourney'nin ilk video üretim modeli beklentileri aştı
Herkese merhaba! Midjourney'nin V1 isimli yeni video modeli yapay zeka gündemini ele geçirirken, ülkemizde mobil oyun ve e-ticaret manşetlerdeydi. Keyifli okumalar ve iyi hafta sonları! 🙌🏻
Midjourney, yapay zekâ destekli bir video üretim modelinin ilk sürümü olan “V1”i bu hafta itibarıyla kullanıcılarına sundu. Platformda oluşturulan veya yüklenen resimlere V1 ile birlikte gelen “animate” özelliğini uygulayan kullanıcılar, varsayılan olarak beş saniyelik klipler elde edebiliyor. İsteğe bağlı olarak toplamda 21 saniyeye kadar uzunlukta içerikler de üretilebiliyor.
Animasyonlarda düşük veya yüksek hareket seçenekleri sunuluyor: Düşük seviyede yalnızca konunun hareket etmesi sağlanırken, yüksek mod hem kamera hem konu açısından dinamik bir deneyim sunuyor. Kullanıcılar, otomatik hareket ayarının dışında elle yazılan betimlemelerle “manuel” modu tercih ederek daha özgün ve yönlendirilmiş sonuçlar elde edebiliyor.
Bu özelliklere erişebilmek için Midjourney’nin web sitesi veya Discord sunucusu üzerinden abone olmak gerekiyor. Fiyatlar aylık 10 dolar seviyesinden başlıyor. Midjourney’nin açıklamasına göre işlenen videolar, statik görüntü üretimlerinden yaklaşık sekiz kat daha yüksek GPU kullanıyor.
Anlatmak bir yere kadar… Modeli anlamak için kendi gözlerinizle çıktıları görmeniz en iyisi. Hemen aşağıdaki video, aracın kapasitesini göstermek için Midjourney’nin derlediği resmi lansman görüntülerini içeriyor. İzlemeden geçmeyin deriz. 👀👇🏻
🧐 The Infomation’ın bu hafta kaleme aldığı bir habere göre Meta, şirket içindeki yapay zeka çalışmalarına liderlik etmeleri için eski GitHub CEO’su Nat Friedman ve Safe Superintelligence'ın (SSI) kurucu ortağı Daniel Gross ile görüşmelerde bulunuyor.
Buna ek olarak Meta’nın ikili tarafından kurulan girişim sermayesi şirketi NFDG’yi satın almayı planladığı belirtildi. Nat Friedman ve Daniel Gross, VC’leri NFDG aracılığıyla yapay zeka girişimlerine 1 milyon dolar ila 100 milyon dolar arasında yatırımlar yapıyor. San Francisco merkezli VC’nin portföyünde Eleven Labs, Perplexity AI, SSI, Deel, Stripe, Figma, Character.ai, Deel ve Magic gibi isimler bulunuyor.
İddialara göre Meta, VC’nin bir kısmını satın alırsa şirketin portföyündeki girişimlerde azınlık hisseye sahip olacak ancak onlar hakkında bilgi alamayacak. Hem NFDG’nin hem de Safe Superintelligence’ın kurucu ortağı olan Daniel Gross ise Meta’ya katılırsa Safe Superintelligence’daki rolünü bırakacak.
❌ Google, Meta’nın Scale AI’a yaptığı 14.3 milyar dolarlık dev yatırımın ardından yapay zeka girişimiyle bağlarını kesmeyi planlıyor. Reuters’ın iddialarına göre, Scale AI’ın en büyük müşterisi olan teknoloji devi, girişimin rakipleriyle görüşmelere başladı.
Üstelik bu kararı veren tek isim Google olmadı. OpenAI cephesi de bu hafta Scale AI ile çalışmalarını aşamalı olarak sona erdirme ve veri sağlayıcısıyla olan bağlarını koparma kararı aldı.
Her ne kadar Scale AI operasyonlarına bağımsız bir şirket olarak devam edeceğini açıklasa da Google ve OpenAI ikilisi, araştırma önceliklerinin ve iş stratejilerinin rakip oldukları Meta’ya ifşa edilmesinden endişe duyuyor.
Hazır OpenAI demişken: Yapay genel zekayı geliştiren ilk şirket olmak için son zamanlarda işe alım atağına geçen Meta, en büyük rakiplerinden OpenAI ve Google DeepMind çalışanlarını kendi ekibine transfer etmek uçuk maaşlar teklif etmeye başladı.
OpenAI CEO’su Sam Altman, kardeşi ve Alt Capital’ın Kurucusu Jack Altman ile yaptığı podcast programında Meta’nın işe alım girişimlerinin büyük ölçüde başarısızlıkla sonuçlandığını dile getirerek birçok çalışanlarına çok bonkör teklifler geldiğini doğruladı. Altman, Meta’nın 100 milyon dolarlık imza bonuslarına ek olarak yıllık maaşlarda bu miktarı da aşan tekliflerde bulunduğunu ekledi.
Altman, “Şu ana kadar en iyi çalışanlarımızdan hiçbirinin bu teklifleri kabul etmemiş olmasından gerçekten mutluyum,” dedi.
🤝🏻 ABD Savunma Bakanlığı, OpenAI ile 200 milyon dolarlık yeni bir güvenlik anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Anlaşma kapsamında yapay zeka devi, hem savaş bölgelerinde hem de kurumsal alanlarda kritik güvenlik sorunlarını ele alacak öncü yapay zeka ürün prototipleri geliştirecek. Çalışmanın büyük kısmının Washington ve çevresinde gerçekleştirilmesi ve 2026 Temmuz ayında tamamlanması bekleniyor.
❗️Duyduk duymadık demeyin: OpenAI, WhatsApp üzerinden sohbet robotu ChatGPT’nin görsel oluşturma aracını tüm kullanıcılar için ücretsiz bir şekilde erişimine sundu. Dünya genelinde yaklaşık 3 milyar aktif kullanıcıya, Türkiye’de ise 60 milyon hesaba ev sahipliği yapan WhatsApp, OpenAI’ın popüler aracıyla kullanıcıların sohbet üzerinden doğrudan yapay zeka görselleri oluşturmasına ve düzenlemesine izin verecek.
✋🏻 Devam etmeden önce: Her hafta olduğu gibi bu hafta da haberlere biraz ara verip biz neler yaptık ondan bahsetme zamanı geldi. Hazırsanız daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım. 😎
TÜBİTAK destekli StarBİGG programı, teknoloji odaklı iş fikirlerini nitelikli iş planlarına dönüştürmek isteyen girişimcilerimizi bekliyor. Daha önceden de bahsettiğimiz üzere bu program kapsamında girişimcilere 900.000 TL yatırım desteği sağlıyor ve şirketleşme süreçlerine katkı sunuyoruz.
“Girişimcilik yolculuğunda destek bizden, fikir senden” sloganıyla başladığımız StarBİGG 2025 2. dönem başvuruları tam gaz devam ediyor.
Teknoloji odaklı iş fikrinle fark yaratmak istiyorsan, YTU Startup House olarak iş fikrinin potansiyelini beraber zirveye taşıyacağız:
💰 TÜBİTAK Desteğiyle 900.000 TL Yatırım
🧠 Alanında Uzman Birebir Mentorluk
📚 Kapsamlı Eğitimler
🌎 Uluslararası Fırsatlar
Girişimini sadece bir fikir olmaktan çıkarıp başarı hikayesine dönüştürmek istiyorsun bu fırsatı mutlaka değerlendir. Detaylar ve başvuru için hemen buraya göz atman yeterli! 👀
Bu hafta bir haberimiz de YTU Startup House girişimcimiz olan Bigger Games’e ait. Yerli mobil oyun girişimi Bigger Games, Goodwater Capital liderliğinde gerçekleşen Seri A turunda 25 milyon dolar yatırım aldı. Tura ayrıca Akın Babayiğit’in kurduğu Arcadia Gaming Partners, Index Ventures ve Play Ventures katıldı. Goodwater Capital Partner’ı Coddy Johnson, yatırım sonrası Bigger Games’in yönetim kuruluna katıldı.
🚀 Şimdi ne olacak: Bigger Games, yatırımla birlikte ekibini büyütmeyi ve son oyunu Kitchen Masters’ı başta ABD olmak üzere global kitlelere ulaştırmak için çalışmaya devam etmeyi planlıyor.
Bigger Games CEO’su ve kurucu ortağı Hakan Ulvan, VentureBeat’e yaptığı açıklamada: “Bigger Games, duygusal olarak etkili deneyimler yaratmak için var; her kaydırma, dokunma ve kararın anlamlı hissettirdiği oyunlar için. Duygusal akışa, oyuncuların ilgisini canlı tutan küçük ustalık, sürpriz ve neşe patlamalarına takıntılıyız,” dedi.
🙌🏻 Eğer ki bahsettiklerimiz ilgini çektiyse YTU Startup House olarak seni de aramızda görmek isteriz. Bu buluşma noktasının bir parçası olmak için burayı ziyaret etmen yeterli. Şimdi yerli gündemden devam!
Hazır konu yerli mobil oyun dünyasına gelmişken, bir de Mavis Games’ten haberimiz var. İstanbul merkezli oyun stüdyosu Mavis Games, dünyaca ünlü mobil oyun yayıncısı Habby’den 2 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım kapsamında Habby CEO’su Stefan Wang, Mavis Games’in yönetim kuruluna katıldı.
🤔 Bilmeyenler için Mavis Games kimdir, ne yapar: 2018 yılında kurulan Mavis Games, mobil oyun pazarında casual kategorisine odaklanıyor. Uzun ömürlü oyuncu bağlılığı, görsel kalite ve deneyim tasarımına özen gösterdiğini söyleyen stüdyonun Slidey: Block Puzzle isimli bir mobil bulmaca oyunu bulunuyor.
Öte yandan global oyun yayıncısı Habby ise; Archero, Souls, Penguin Isle ve Survivor.io gibi dünya çapında hit oyunlarla biliniyor. Daha önce birlikte bir oyun projesine imza atan ikili, bu bağı daha güçlü bir ortaklığa dönüştürmeye karar verdiklerini belirtti.
🚀 Şimdi ne olacak: Gerçekleşen stratejik yatırım, girişimin üretim ve pazarlama gücünü artırmasına, yeni nesil causal oyunlarını global ölçekte büyütmesine ve ekibini genişletmesine yardımcı olacak.
Mavis Games’in Kurucu CEO’su Saygın Topatan, “Habby ile yıllardır süren iş birliğimiz, her iki taraf için de büyük öğrenimler ve başarılar getirdi. Şimdi yepyeni bir sayfa açıyoruz ve çok daha fazlasını hedefliyoruz.” dedi.
🗓️ Yıl başından bu yana birkaç kez bültenlerimize konuk olan, global basının ise yakın mercekle takip ettiği ABD-TikTok sürtüşmesi, bu hafta Trump’ın kararıyla yeni uzatma dakikalarına kavuştu. ABD Başkanı, TikTok’un ABD’deki operasyonlarını elden çıkarması için tanınan süreyi 90 gün daha uzattı. Yeni imzalanan kararnameyle birlikte TikTok’un satışı için son tarih 17 Eylül oldu.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “Başkan Trump, TikTok’un tamamen kapanmasını istemiyor. Satışın gerçekleşmesi ve Amerikan kullanıcılarının verilerinin güvence altına alınması için önümüzdeki 90 gün boyunca boyunca yoğun bir çalışma yürütülecek,” dedi.
Ek bilgi: Trump, daha önce de yasağı iki kere ertelemişti.
❗️Duyduk duymadık demeyin: App Store, yakın zamanda geliştiricileri yakından ilgilendiren büyük bir algoritma değişikliğine gitti. Uygulama mağazası, artık uygulamaların mağaza sayfalarında yer alan ekran görüntülerindeki metinleri anahtar kelimeler olarak ele alıyor.
Bu güncellemeye kadar uygulamalar listelenirken yalnızca uygulamanın adı, alt başlığı ve anahtar kelime listesi baz alınıyordu. Şimdi bu itemlere ekran görüntülerindeki metinler de eklendi; bununla birlikte eğer ekran görüntülerindeki kelimeler uygulamanın anahtar kelimeleri ile alakasız olursa bu uygulamanın sıralamasını direkt olarak etkileyecek.
Görme engelli bireyler için akıllı bastonlar geliştiren yerli girişim WeWALK, Forbes’un ilk defa bu yıl hazırladığı ve erişilebilirlik alanındaki öncü isimleri listelediği “Forbes Accessibility 100” listesine girdi. 🏆
Sıralama olmadan hazırlanan alfabetik listede; mobilite, iletişim, spor ve eğlence gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük şirketlerden, çalışmalarını tek başına yürüten mucitlere kadar birçok farklı isme yer verildi. Gerçekleştirilen açıklamaya göre Forbes, 15 ülkeden şirketin yer aldığı listeyi dokuz ay boyunca sektör içinden kişilerle yapılan 400’den fazla görüşme ve uzman bir danışma kurulu rehberliğinde derledi.
WeWALK ekibi, LinkedIn üzerinden gerçekleştirilen paylaşımda, “Küresel öncülerle birlikte listelenmek, topluluğumuzla birlikte attığımız her adımı ve misyonumuza inanan her sesi yansıtıyor. Bu an hepimize ait.” dedi.
Biz de bu önemli başarı için nazar boncuklarımızı eksik etmiyoruz. 🧿
Bu hafta yerli ekosistemde uzun bir aradan sonra e-ticaret rüzgarı esti. Ülkemizin dikeydeki köklü isimlerinden IdeaSoft ve Ticimax, bu hafta exit’e imza atarak manşetlerde kendine yer buldu. Gelin iki anlaşmaya da birlikte göz atalım. 👇🏻
1 - Kuruluşu 2000’lere dayanan yerli e-ticaret altyapısı girişimi IdeaSoft, ülkemizin önde gelen fintech’lerinden Sipay’in çatı şirketi Sipay Global tarafından finansal detayları basınla paylaşılmayan bir anlaşma ile satın alındı.
Devir işlemi ilk olarak şubat ayında resmiyet kazanmış ve iki taraf işlemlerin onayı için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulunmuştu. Bu hafta itibarıyla onay süreci tamamlandı ve anlaşmaya izin verildi.
🤔 Bilmeyenler için IdeaSoft kimdir, ne yapar: Seyhun Özkara, Fatih Çalışkan ve Kerem Kaya tarafından 2005 yılında kurulan IdeaSoft, e-ticaret altyapı çözümleri geliştiriyor. Bugüne kadar 45 bin işletmeye hizmet veren yerli girişim, e-ticarete başlamak isteyen müşterilerine hepsi bir arada paketler ve farklı ihtiyaçlar için kişiselleştirilmiş çözümler sağlıyor.
Satın alımla birlikte IdeaSoft’un CEO’su Sinan Akdal oldu.
2 - E-ticaret odaklı altyapı çözümleri sunan yerli girişim Ticimax’in çoğunluk hissesi, küçük ve orta ölçekli işletmelere web hosting, bulut altyapısı ve dijital hizmetler sağlayan Belçika merkezli team.blue tarafından finansal detayları basınla paylaşılmayan bir anlaşmayla satın alındı.
🤔 Bilmeyenler için IdeaSoft kimdir, ne yapar: Cenk Çiğdemli tarafından 2005 yılında İstanbul’da kurulan Ticimax, özelleştirilebilir e-ticaret çözümleri ve tasarım hizmetleri sunuyor. Kuruluşundan bu yana 30 binden fazla şirkete e-ticaret altyapısı sağlayan girişim, işletmelerin küresel ölçekte satış yapmalarına da olanak tanıyor.
🤝🏻 Anlaşma kapsamında: Türkiye’de Natro ve Turhost gibi markalarla faaliyet gösteren team.blue, Ticimax’in satın alınmasıyla birlikte fiziksel mağazalardan web sitelerine kadar müşterilerine omnichannel (çok kanallı) deneyim sunarak ülkemizdeki varlığını daha da güçlendirmeyi hedefliyor.
Finansal detayları paylaşılmayan anlaşmanın regülatörlerin onayını takiben tamamlanması bekleniyor.
Bu haftalık bizden bu kadar. Insights for Pioneers’i sevdiysen mutlaka çalışma arkadaşlarına bizden bahset.
Gittikçe kalabalıklaşacağız ve emin ol burada yazıp çizdiklerimizi kaçırmak istemeyeceksin. O yüzden aşağıdaki butona tıklayarak abone ol :)