🤖 Karşınızda OpenAI'ın ilk ajanı: ChatGPT Agent
Herkese merhaba! Yapay zeka, yapay zeka, yapay zeka - Bu haftanın anahtar kelimesi yapay zeka. Neden mi? Cevabı hemen aşağıda, keyifli okumalar ve iyi hafta sonları! 🙌🏻
OpenAI, uzun zamandır heyecanla beklenen “o adımı” attı ve ilk son kullanıcı odaklı yapay zeka ajanı olan ChatGPT Agent’ı tanıttı. Yani ChatGPT artık kendi sanal bilgisayarını kullanarak bizim için çalışabiliyor.
Bu hafta perşembe günü itibarıyla Pro, Plus ve Teams kullanıcılarının erişimine açılan ChatGPT Agent (Enterprise ve Edu kullanıcıları biraz daha beklemek zorunda); kendi başına bilgisayar kullanabiliyor, internette gezinebiliyor, kod yazabiliyor, terminal komutları çalıştırabiliyor, rapor ve görseller hazırlayabiliyor, veri içeren tabloları düzenleyebiliyor ve hatta sunum slaytları bile oluşturabiliyor.
OpenAI CPO’su Kevin Weil, LinkedIn paylaşımında slayt hazırlama özelliğinin henüz mükemmel seviyede olmadığının ancak gelişim sürecini oldukça hızlı ilerlediğinin altını çizdi.
Mevcut versiyonun göz açıp kapayıncaya kadar çok daha gelişmiş bir hale bürüneceğini belirten Weil, “İlk başta imkânsız görünür, sonra çalışmaya başlar, ardından vazgeçilemez hale gelir.” dedi.
Duvarımıza asacağız bu sözü… ✍🏻
💳 Agent gelişmesine ek olarak, yapay zeka devi bu hafta bir de finansal teknoloji dünyasında adından söz ettirdi: Financial Times’ın şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre OpenAI, ChatGPT’ye ödeme sistemi entegrasyonu ekleyerek alışveriş yapma alışkanlıklarımıza yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor.
Mevcut haliyle ChatGPT, sohbet sırasında önerdiği ürünler için kullanıcıları farklı pazaryerlerine ya da ilgili web sitelerine yönlendiriyor. Gelir kalemini çeşitlendirmek için kolları sıvayan OpenAI ise yönlendirme adımını denklemden çıkararak kullanıcıların direkt sohbet içinden alışveriş yapmasına olanak tanımak istiyor.
Shopify ortaklığının bir meyvesi olacak yeni hizmetle birlikte OpenAI, ChatGPT üzerinden tamamlanan her sipariş için belirli bir oranda komisyon ücreti talep edecek. Test sürecinde olan yeni özelliğin, ChatGPT aboneliklerinden sonra OpenAI için en büyük kazanç kapısı olması bekleniyor.
📉 Ajan ve cüzdan entegrasyonu tüm dünyada merak uyandırmış olsa da bu hafta OpenAI’ın adı sektör dedikodularında da yer aldı. Peki hangi olayla?
Wired’ın yeni bir haberine göre Meta, OpenAI’ın önde gelen araştırmacılardan Jason Wei’yi yeni kurduğu Superintelligence Lab’e katılması için ikna etti. Wei'ye ek olarak OpenAI’da görev yapan bir diğer üst düzey mühendis Hyung Won Chung’un da Meta’ya katıldığı öne sürüldü.
İki ismin de OpenAI’daki Slack hesaplarının devre dışı bırakılması, kurumla ilişkilerinin resmi olarak sona erdiğini doğrulayan işaretler arasında yer alıyor. Anlayacağınız OpenAI’ın yetenek tarafındaki kanaması hız kesmeden devam ediyor ve belli ki İK birimi gerekli pansumanı yapamıyor.
Sadece 8 ayda unicorn olunur mu? Eğer ki adınız Lovable ise bu sorunun cevabı evet. Fransız yapay zeka girişimi Lovable, kuruluşunun 8. ayında Accel liderliğinde gerçekleşen Seri A turunda 200 milyon dolar yatırım aldı ve değerlemesini 1.8 milyar dolar çıkardı.
🤔 Lovable kimdir, ne yapar: Avrupa’nın en hızlı büyüyen girişimlerinden biri olan Lovable, kullanıcıların teknik bilgiye ihtiyaç duymadan web sitesi ve uygulama prototipleri oluşturmasına olanak tanıyor. Fikirlerin dakikalar içinde görsel ürünlere dönüşmesini sağlayan platform, ürün geliştirme süreçlerinde hız ve erişilebilirlik sunuyor.
⏭️ Şimdi ne olacak: Temmuz ayında yıllık tekrarlayan gelirini (ARR) 75 milyon dolara çıkaran Lovable, 80.000’i ücretli abonelik olmak üzere 2.3 milyon kullanıcıya ulaştı. Büyüme hikâyesinde yeni bir sayfa açan girişim, bundan böyle yalnızca prototiplerle kalmayarak ticari olarak kullanılabilir uygulama geliştirilebilen bir platform olmak istiyor.
🚨 Yapay zeka dünyasında yükselenler olduğu kadar ne yazık ki küçülenler de var ve bu hafta madalyonun diğer yüzünde Scale AI vardı. Veri etiketleme çözümleri sunan Scale AI, Meta ile imzaladığı 14.3 milyar dolarlık devasa yatırım anlaşmasından yalnızca birkaç hafta sonra iş gücünü %14 azaltma kararı aldı. Kararla birlikte 200 çalışanıyla yollarını ayıran şirket, küresel taşeronlarından 500’üyle de ilişkisini kesti.
🔙 Hatırlayalım: Meta, geçtiğimiz ay yüksek kalitede veriye erişim sağlamak, Superintelligence şemsiyesi altında güç birliği oluşturmak ve rekabet avantajı elde etmek için Scale AI’a 14.3 milyar dolar yatırım yapmıştı. Yatırım anlaşması kapsamında Scale AI CEO’su Alexandr Wang, Superintelligence ekibine liderlik etmek için Meta’ya katılmıştı.
İyi de yatırım sonrası neden küçüldük? Oldukça haklı bir soru. Şöyle ki Meta yatırımı sonrasında Google ve OpenAI gibi mevcut büyük müşteriler, Scale AI ile ilişkilerini yeniden değerlendirmeye başladı. Scale AI bağımsızlığını koruma konusunda taahhütte bulunsa da partnerlik anlaşmalarını noktalayan birçok isim oldu. Bu isimlerin gitmesiyle beraber gelir akışının değişmesi, şirketi ekiplerini yeniden yapılandırmaya itti.
📉 Bu hafta küçülmeye giden bir diğer isim ise AWS oldu. Amazon’un bulut bilişim birimi AWS, iddialara göre yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Amazon CEO’su Andy Jassy, henüz bir ay önce yaptığı açıklamada yapay zeka araçlarının benimsenmesinin iş gücünde azalmaya yol açabileceğini söylemişti.
✋🏻 Devam etmeden önce: Her hafta olduğu gibi bu hafta da haberlere biraz ara verip biz neler yaptık ondan bahsetme zamanı geldi.
🤫 Bu hafta sizler için biraz kriptik bir duyurumuz var. Aslında kriptik olmasını istemezdik ancak o kadar önemli bir iş üzerinde çalışıyoruz ki gizliliğe biraz özen göstermemiz gerekiyor.
Sadece şunu söyleyebiliriz: Microsoft ile aramızdaki partnerlik ilişkisini bir sonraki aşamaya taşıdık. Artık çok daha sıkı pıkıyız. Cidden. Detayları paylaşmak için can atıyoruz ancak bir süre daha sessizliğimizi koruyacağız. (En azından haftaya kadar…)
Önümüzdeki hafta tüm detayları göz önüne sererek karşınızda olacağız. Beklemede kalın. 😉
Google, ünlü yapay zeka kodlama girişimi Windsurf CEO’su Varun Mohan, kurucu ortağı Douglas Chen ve Ar-Ge ekibinden birkaç önemli çalışanı 2.4 milyar dolara bünyesine dahil etti.
Google’ın en büyük rakiplerinden OpenAI, geçtiğimiz aylarda girişimi 3 milyar dolara satın alıp ekibi transfer etmeye çalışmış ancak ikili arasındaki görüşmeler bir sonuca varmamıştı.
Windsurf ile Google’ın milyar dolarlık anlaşması, Windsurf’ün teknolojisinin Google tarafından lisansıyla satın alınıp kullanılmasını da içeriyor. Bu lisans anlaşması, Google’ın şirketten hisse almadığı, sadece teknoloji ve ekibe erişim sağlayacağı bir çerçevede imzalandı.
Üst düzey isimlerin Google’a transferi sonrası, Jeff Wang Windsurf’ün geçici CEO’su; Graham Moreno ise başkanı oldu. Şirketin yaklaşık 250 kişilik çalışan kadrosunun büyük kısmı şirkette kalarak işlerine devam edecek.
Meta, insan sesine çok benzeyen yapay sesler üreten ABD merkezli girişim Play AI’ı finansal detayları basınla paylaşılmayan bir anlaşma ile satın aldı. Henüz kesin olmamakla birlikte anlaşmanın milyon dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.
⏭️ Şimdi ne olacak: Teknoloji devinin yapay zeka araçları genelinde duygu ve insan benzeri etkileşim yetilerini geliştirme stratejisinin bir parçası olan satın alım kapsamında, Play AI ekibinin tamamı Meta’nın yapay zeka grubuna katılacak. Girişimin gerçek zamanlı doğal ses üretme teknolojileri; Meta AI ve sesli içerik platformlarında, yapay zeka karakterleri geliştirmede ve giyilebilir cihazlar üzerine çalışmalarda kullanılmak üzere entegre edilecek.
🤨 Daha bültenin ilk yarısında Meta’nın OpenAI’dan nasıl yetenek arakladığını yazmıştık. Bunu OpenAI’a yapan sizce başkalarına da yapmaz mı? Elbette yapar… Kime yapar? Apple’a yapar.
Meta, cuma günü Amerikan basınına sızan yeni bir habere göre, Apple’ın üst düzey yapay zeka araştırmacılarından Mark Lee ve Tom Gunter’ı bünyesine kattı.
Lee’nin Meta’nın yeni kurduğu Superintelligence Labs isimli birimde işe başladığı bildirilirken Tom Gunter’ın da önümüzdeki günlerde aynı ekibe katılacağı belirtildi. İkilinin daha önce Apple’daki yapay zeka teknolojileri üzerine birlikte çalıştıkları ve kısa bir süre önce Meta’ya transfer olan Ruoming Pang ile yakın oldukları biliniyordu.
🤝🏻 X’e rakip olarak konumlandırılan Threads’in lider kadrosunda bu hafta önemli bir değişiklik gerçekleşti. Yapılan yeni atamayla birlikte Threads’in yönetimi, Meta’nın Yapay Zeka Ürün Başkan Yardımcısı Connor Hayes’e devredildi.
Bu değişiklik, Instagram ve Threads’e eş zamanlı liderlik eden Adam Mosseri’nin Threads yönetimini komple devredeceği anlamına geliyor.
2023 yılında piyasaya sürülen Threads, günlük mobil kullanıcı sayısında en büyük rakibi X ile arasındaki farkı kapatmak için emin adımlarla ilerliyor. Similarweb’in geçtiğimiz günlerde paylaştığı verilere göre platform, mobil uygulamasında günlük 115 milyon kullanıcıya ev sahipliği yapıyor.
😳 Dudak uçuklatan büyüme: Aylık kullanıcı sayısı 350 milyon olan Threads, geçtiğimiz yıla oranla %127.8 oranında büyüme kaydetti. Ağırlıklı olarak mobil uygulaması üzerinden kullanıcı çeken Threads, şu anda günlük 6.9 milyon kullanıcının ziyaret ettiği web site trafiğini artırmaya çalışıyor.
Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, teknoloji dünyasını şaşırtan sıra dışı bir iş ilanıyla gündeme geldi. Şirket, kullanıcıların duygusal bağ kurabileceği anime karakterler geliştirmesi için “Fullstack Engineer – Waifus” pozisyonu için işe alım sürecine başladı.
Pozisyon için başvuran kişiler, alışılmış mühendislik rollerinden farklı olarak kullanıcıların aşık olabileceği sanal karakterler yaratmak üzerine çalışacak.
Waifu konseptinde ciddi bir potansiyel gören şirket, yapay zeka yarışındaki iddiasını sürdürürken kullanıcılarla psikolojik ve duygusal etkileşim kurabilecek, yalnızlıklarını ve sosyalleşme ihtiyaçlarını giderebilecek karakterler geliştirmeyi hedefliyor.
💸 Elon Musk, portföyündeki iki dev teknoloji şirketi arasında dikkat çeken yeni bir yatırım planıyla gündemde. The Wall Street Journal’ın yatırımcılardan edindiği bilgilere göre SpaceX, xAI’ın yürüttüğü 10 milyar dolarlık yatırım turuna 2 milyar dolar katkı yapmayı planlıyor.
Yatırım, Morgan Stanley’in haziran sonunda duyurduğu 5 milyar dolarlık öz sermaye artırımı ve 5 milyar dolarlık borçlanma planının bir parçası olarak gerçekleşecek. İmzaların atılması durumunda SpaceX, başka bir şirkete yaptığı en büyük yatırımlardan birini gerçekleştirmiş olacak.
Hatırlarsanız Nvidia, geçtiğimiz hafta piyasa değeri 4 trilyon dolara ulaşan ilk şirket olarak adını altın harflerle tarihe yazdırmıştı. Bu başarıyla birlikte Nvidia CEO’su Jensen Huang da adeta bir “rock yıldızı” gibi bir röportajdan diğerine, bir etkinlikten başka bir etkinliğe koşar hale geldi.
Geçtiğimiz günlerde Çin’deki China International Supply Chain Expo etkinliğinin açılış konuşmasını üstlenen Jensen Huang, ABD ve Çin arasındaki “love & hate” ilişkisinin yapay zeka sektörüne olan yansıması hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Çin’deki mevcut yapay zeka modellerinin dünya standartlarında olduğunu söyleyen Huang, “Çin’deki pazar, devasa olmasının yanında oldukça dinamik ve inovatif. Amerikan şirketlerinin Çin’de kök salması şu anda hayati bir önem taşıyor,” ifadesini kullandı.
❗️ Önemli bir detay: Jensen Huang’ın Çin ziyareti, ünlü CEO’nun birkaç gün önce ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği özel görüşmeyi takip etti. Huang, Trump ile olan görüşmesinde yeni ihracat politikaları hakkında konuştuklarını ve yurt dışına yönelik çip satışında değişecek kısıtlamaları masaya yatırdıklarını belirtti.
Bir zamanlar Billboard listelerini sallayan dünyaca ünlü The Chainsmokers, artık girişimcilik dünyasıyla meşgul; hem de yatırımcı olarak. İkili, kurdukları Mantis isimli VC şirketiyle son birkaç yıldır girişim ekosisteminde aktif olarak yatırımlar yapıyor. Bu hafta ise yeni fonlarının kapanışını gerçekleştirdiler.
100 milyon dolarlık yeni fon, şirketin üçüncü fonu konumunda. Bir önceki fonunu 80 milyon dolardan kapatan ve B2B alanındaki erken aşama girişimlere yatırım yapan VC, yeni fonunda %25’lik bir artışa gitmiş oldu.
👨🏻🎤 Konserde iş mi konuşulur: Alex Pall ve Drew Taggart ikilisinin network sağlamak için alışılmışın dışında bir stratejisi var: Fortune 500 listesindeki şirketlerde konser vermek! Bu özel konserlerde insanları eğlendirirken telefon numaralarını da almayı unutmayan The Chainsmokers üyeleri, bu sayede portföylerindeki girişimleri potansiyel müşterileriyle buluşturmuş oluyor.
🇬🇧 Hazır konu fonlara gelmişken: İngiltere hükümeti; kadınlar, etnik azınlıklar, engelli bireyler ve dezavantajlı altyapıdan gelenlere öncelik vererek, 2026’da devreye girecek 500 milyon poundluk bir destek paketi başlattı. Bu paket kapsamında 400 milyon pound; çeşitli fon yöneticilerine, erken aşama şirketlere ve yeni yatırımcılara aktarılacak. Kalan miktar ise kadın liderliğindeki risk sermayesi fonlarına ayrılacak.
Hükümet, bu hamleyle sermaye piyasalarındaki mevcut dengesizliği azaltmayı ve fon yöneticilerinin çeşitliliğini arttırmayı amaçlıyor. Maliye Bakanı Rachel Reeves’a göre, “Plan for Change” stratejisinin bir parçası olan bu paket, ekonomide fırsat eşitliğini artırmak için önemli bir adım olarak konumlanıyor.
Bu haftalık bizden bu kadar. Insights for Pioneers’i sevdiysen mutlaka çalışma arkadaşlarına bizden bahset.
Gittikçe kalabalıklaşacağız ve emin ol burada yazıp çizdiklerimizi kaçırmak istemeyeceksin. O yüzden aşağıdaki butona tıklayarak abone ol :)