🚀 Öğrenci Hızlandırma Programı: 100 StaryUP
Herkese merhaba! Insights for Pioneers'ın 101. sayısı, ülkemizden önemli gelişmelere ve tabii ki yapay zeka dünyasından haberlere ev sahipliği yapıyor. Keyifli okumalar ve iyi hafta sonları! 🙌🏻
Bir cumartesi sabahından daha herkese selamlar! Her zaman olduğu gibi bu hafta da dünyanın dört bir yanını dolaşan çılgın bir gündemle karşınızdayız. Yerli ekosistemden önemli gelişmeler, global yatırımlar ve tabii ki de yapay zeka savaşları bu haftanın üç ana başlığını oluşturuyor. Anlayacağınız dolu dolu bir bülten sizleri bekliyor. Açılışı önce bizden haberlerle yapıyoruz; ardından adım adım coğrafi bir tura çıkıyoruz! 👇🏻
Sizlere geçtiğimiz haftalarda da bahsettiğimiz gibi Öğrenci Hızlandırma Programı 100 StaryUP’ın sonuna geldik. Geçen dönemde keyifli anları da yukarıdaki videoyla ölümsüzleştirdik.
Bootcamp 100 StaryUP’ta birlikte neler yaptığımızı ve başardığımızı yeniden izlerken heyecanımız dün gibi:
💫 İlk kez tanıştığımız Ice Breaking anları,
🧱 LEGO tuğlalarıyla hayalleri somutlaştırdığımız buluşmalar,
📊 Startup Simulator’da ofis masraflarına karşı verdiğimiz mücadele ve çözümler,
🤖 4 haftalık Yapay Zekâ Atölyesi’nde yazdığımız ilk kod satırı,
🔍 Talent Fair’de kariyer yollarını keşfederken gözlerinizdeki o merak,
🚀 Growth Mindset buluşmalarında birlikte büyüttüğümüz cesaret,
🌟 Find Your Stary’de kurduğumuz yıldız ekipler ve
📱 Sadece 36 saatte 14 AI tabanlı mobil uygulama çıkaran efsane Hackathon finali..
Tüm bu unutulmaz anlar, Türkiye’nin girişimcilik odaklı en kapsamlı öğrenci hızlandırma programı Bootcamp 100 StaryUP’un kalbinde attı, YTU Startup House’da gerçeğe dönüştü.
Geri dönüp baktığımızda hissettiğimiz tek şey var: Sizi özledik.
Yeni dönemde yine birlikte yıldızları hedeflemek için sabırsızlanıyoruz! ✨
Bu hafta eSIM dünyasında bir ilke imza atıldı; hem de yerli bir girişim tarafından. İstanbul, Singapur ve Toronto olmak üzere üç ofisten operasyonlarını sürdüren Airalo, Seri C turunda aldığı 220 milyon dolar yatırımla eSIM dikeyindeki ilk unicorn girişim oldu. Airalo’nun değerlemesini 1 milyar doların üstüne çıkaran tura, dünyaca ünlü özel sermaye fonu CVC liderlik etti.
🤔 Airalo kimdir, ne yapar: Temelleri Ahmet Bahadır Özdemir ve Abraham Burak tarafından atılan Airalo, kuruluşu 2019’a dayanan bir eSIM platformu. Girişim, geliştirdiği eSIM teknolojisiyle seyahat edenlerin SIM kart satın alma telaşını ortadan kaldırarak kullanıcılarının 200’den fazla ülkede telekomünikasyon servislerine kolay bir şekilde erişmesini sağlıyor. Alınan paket kadar hizmet verdiği için kullanıcıları beklenmedik fahiş faturalardan kurtaran Airalo, şu ana kadar dünya genelinde 20 milyonu aşkın kişi tarafından tercih edildi.
Yeni yatırım hakkında görüşlerini paylaşan Airalo Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Bahadır Özdemir, “Bu yatırım, daha esnek planlar ve daha hızlı, sorunsuz bir deneyim sunarak kullanıcı yolculuğunun her aşamasında inovasyonu teşvik etmemizi sağlayacak. Seyahat için daha iyi eSIM çözümleri sunmakla kalmayıp aynı zamanda yeni nesil uluslararası mobil bağlantı için altyapı oluşturacağız.” dedi.
Bize de bu hikayeye bir nazar boncuğu bırakmak düşer. 🧿
Bu hafta yerli ekosistemde aldığı yatırımla adından söz ettiren bir başka isim de Circle Games oldu. Yerli mobil oyun girişimi Circle Games, Bitkraft Ventures’ın liderlik ettiği yeni yatırım turunda 7.25 milyon dolar yatırım aldı. Tura ayrıca a16z Speedrun, Play Ventures, e2vc ve APY Ventures katıldı.
Mustafa Özdemir, Mehmet Ay, Göktürk Balıkçı ve Arda Özarslan tarafından kurulan İstanbul merkezli oyun stüdyosu Circle Games, gündelik bulmaca türü olarak da bilinen Match-3 kategorisinde mobil oyunlar geliştiriyor. Girişim, kullanıcı odaklı tasarım politikası benimseyerek yüksek kaliteli ve uzun mağaza ömrüne sahip oyunlar yaratmaya odaklanıyor. Girişimin ilk oyunu Sort Express de bu politikanın meyvesi.
⏭️ Şimdi ne olacak: Circle Games, aldığı yatırımla birlikte ilk oyunu Sort Express’e daha fazla içerik eklemeyi, yeni oyunlar geliştirmeyi ve şu anda 12 kişiden oluşan mevcut ekibini büyütmeyi planlıyor.
Yatırım hakkında yorumda bulunan Circle Games CEO’su Göktürk Balıkçı, “Yeteneklerimizi ikiye katlamak ve ilk oyunumuzu ölçeklendirmek istiyoruz. Circle’ın ilk odak alanı gündelik bulmaca pazarı ve oyuncular artık 10 yıl öncesine kıyasla çok daha iyi görseller, daha iyi kullanıcı deneyimleri bekliyor. Rekabet çok yüksek. Oyun, oyuncuların beceri açısından olan beklentilerini karşılamalı.” dedi.
Bir yatırımdan diğerine: Yeni nesil oyun yayıncısı Tark Games, bu hafta Ludus Ventures liderliğinde gerçekleşen ilk yatırım turunda 2.5 milyon dolar yatırım aldı. Tura ayrıca APY Ventures ile Maxis Ventures katıldı.
🤔 Tark Games kimdir, ne yapar: İbrahim Yıldırım ile İlker Ergen tarafından kurulan Tark Games, bağımsız PC ve konsol oyun geliştiricilerine odaklanan yeni nesil bir oyun yayıncısı olarak konumlanıyor. girişim, geleneksel yayıncılardan farklı olarak ürün stratejisinden geliştirmeye, kullanıcı geri bildirimlerinden platform iş birliklerine kadar tüm üretim döngüsüne aktif ve finansal olarak katkı sağlıyor.
⏭️ Şimdi ne olacak: Tark Games, yatırımla birlikte erken aşamadaki bağımsız ekiplere finansal destek sunmayı ve küçük ekiplerin geliştirdiği oyunların global ölçekte başarıya ulaşmasına yardımcı olmayı hedefliyor.
🤝🏻 Startups.watch, bu hafta ekosistemin en önemli kaynaklarından biri olan çeyrek yıl raporlarının yenisini yayınladı. Yılın ikinci çeyreğine ışık tutan rapor, aynı zamanda 2025’in ilk 6 ayı hakkında içgörüler barındırdı. Biz de raporu baştan sona okuduk ve önemli bulduğumuz verileri maddeler halinde özetledik:
2025’in ilk yarısında Türkiye’de 91 yatırım turunda toplam 211 milyon dolar yatırım yapıldı.
Yatırım sayısı son 7 yarıyılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.
En fazla yatırım çeken dikeyler; Fintech ($97M), Oyun ($72M) ve Yapay Zeka ($12.6M) oldu.
Fintech yatırımlarının %93’ü yalnızca Sipay ve Fimple tarafından alındı. Bu da dağılımın ileri aşama girişimler nedeniyle dengesiz olduğunu gösterdi.
Tohum yatırımları önceki çeyreğe göre %43 azaldı.
Seri A ve B (erken aşama VC) geçişindeki problemler devam etti. Bu turların henüz olgunlaşmamış olması ileri aşama girişimleri de etkiledi.
Yatırım alan girişimlerde kadın kurucu oranı %19 seviyesinde sabit kaldı.
2025’in ilk yarısında yeni kurumsal VC (CVC) fonu kurulmadı; toplam sayı 92’de sabit kaldı.
GSYF sayısı 499’a ulaştı.
İstanbul, Startup Genome’a göre Avrupa’nın 3. en iyi gelişen ekosistemi seçildi.
Dealroom’a göre ise “Global Rising Stars” arasında 2. sırada yer aldı.
Bültenimizin sıkı takipçileri, Nvidia’nın 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaştığı haftayı dün gibi hatırlıyordur. Zaten unutmak pek de kolay olmamalı; ne de olsa şirket, dünya üzerinde bu statüye ulaşmış ilk isim olmuştu. Aradan yalnızca birkaç ay geçti ve Nvidia bu hafta yeni bir ilke daha imza attı.
Amerikan teknoloji devi, 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşarak dünyada bu kadar yüksek değerlemeye ulaşan ilk şirket oldu. Yapay zeka teknolojisine olan ilginin ve talebin artmasından yararlanan şirketin hisseleri haftaiçi %2.5 kadar yükselerek 164 dolara çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
📈 Kısa sürede gelen büyük başarı: Nvidia, ilk kez Haziran 2023’te 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşmıştı. Bunu da yalnızca 3 yıl içinde 3 katına çıkararak 3 trilyon dolar barajını aşan ilk isim olmuştu. Kuruluşları boyunca piyasa değerleri 3 trilyondan fazla olan tek Amerikan şirketleri ise Apple ve Microsoft. Öte yandan 4 trilyon dolar ise Nvidia’nın henüz yalnız başına durduğu bir zirve.
🤓 Eşe dosta satılacak bilgi: LESG verilerine göre Nvidia’nın değeri, Kanada ve Meksika borsalarının toplam değerinden daha fazla. Öte yandan İngiltere’deki tüm halka açık şirketlerin toplam değerini aşıyor.
xAI, bu hafta yeni yapay zeka modeli Grok 4’ü tanıttı. Üstelik lansman sırasında Grok4 hakkında oldukça iddialı bir şekilde “dünyanın en güçlü yapay zeka modeli” dendi. Biz de bu iddiayı en azından birkaç veriyle bağlama oturtmak istedik ve küçük çaplı bir analize giriştik. Tabii, internetteki farklı kaynaklar da bu analize yardımcı oldu.
Grok 4, “Humanity's Last Exam” testinde %25,4 puan alarak OpenAI’ın o3 (%21) ve Google’ın Gemini 2.5 Pro (%21,6) modellerini geride bıraktı.
Grok 4 Heavy sürümü, çoklu ajan (multi-agent) mimarisi sayesinde aynı testte %44,4 puan elde etti.
Grok 4, metin, görsel ve ses verilerini işleyebiliyor; üstelik görsel analiz ve meme anlama gibi yeteneklere sahip.
“Grok Vision” özelliği sayesinde gerçek zamanlı görsel verileri analiz edebiliyor.
Kod yazma, hata ayıklama ve açıklama yapma konularında geliştiricilere yardımcı olacak şekilde tasarlandı.
Grok 4 Code adlı özel bir sürüm, programlama görevleri için optimize edildi.
Grok 4, X ile platformuyla entegre çalışarak gerçek zamanlı verilere erişim sağlıyor.
Fiyatlandırmaya gelecek olursak Grok 4, ayda 30 dolar karşılığında X Premium+ abonelerine sunuluyor. Öte yandan Grok 4 Heavy ise ayda 300 dolar ücret karşılığında kullanılabiliyor.
Hazır konu X’ten açılmışken: Dünyaca ünlü sosyal medya platformu, bu hafta yönetim kadrosunda sürpriz bir değişikliğe şahit oldu. CEO Linda Yaccarino, çarşamba günü yaptığı açıklamada görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Yaccarino, “İki harika yılın ardından X CEO'luğundan ayrılmaya karar verdim. X ekibiyle birlikte gerçekleştirdiğimiz tarihi dönüşümden büyük gurur duyuyorum. Bu başarı gerçekten olağanüstüydü.” cümlelerini kurdu.
🔙 Nasıl başlamıştık: Eski NBC Universal yöneticisi olan Yaccarino, 2023 yılında Elon Musk’ın platformu satın almasının hemen ardından X’e katılmıştı. Musk ve Yaccarino, o dönem hâlâ “Twitter” adıyla bilinen şirketi baştan aşağı yenilemek için kolları sıvamıştı. Musk, platformun “aşırı duyarlı” hale geldiğini savunarak, daha sert ve özgürlükçü bir çizgiye geçilmesini istemişti.
🧐 Ne olmuştu: Musk’ın direktifleri doğrultusunda Linda Yaccarino liderliğinde platformda gerçekleştirilen güncellemeler, radikal kararlara sahne olmuş ve platformun kullanıcı tabanını ciddi şekilde bölmüştü. Kullanıcıların bir kısmı, platformun yeni halinin aşırıcı gruplara yaradığını belirterek Bluesky gibi alternatiflere göç etmişti. Benzer şekilde birçok marka da X’in temsil ettiği şeyin kendileriyle örtüşmediğini belirterek platformda reklam vermeyi bırakmıştı. Yaccarino’nun ilk görevi de kaçan markaları platforma geri toplamak olmuştu.
⏭️ Şimdi ne olacak: Yaccarino’nun ayrılığı, X’in dönüşüm sürecinde yeni bir dönüm noktası olarak yorumlanıyor. Henüz yerine kimin geçeceği ise açıklanmış değil.
Meta, akıllı gözlük teknolojilerindeki varlığını güçlendirmek için dünyanın lider gözlük üreticisi EssilorLuxottica’ya yaklaşık 3.5 milyar dolar yatırım yaptı. Yatırım kapsamında şirketin %3’lük hissesi Meta’ya ait olurken bu payın ilerleyen dönemde %5’e kadar çıkarabileceği belirtildi.
Bu gelişmenin ardından EssilorLuxottica’nın ABD borsasında işlem gören hisseleri %6.9 oranında kadar yükselerek 9 Nisan’dan bu yana en yüksek günlük artışını kaydetti. Aynı habere paralel olarak, akıllı gözlük sektöründeki rakip markalardan Warby Parker’ın hisselerinde de %4.3’lük bir artış yaşandı.
Meta ile EssilorLuxottica arasındaki iş birliği aslında yeni değil. İki şirket, son yıllarda yapay zeka destekli akıllı gözlük geliştirme konusunda ortak projelere imza atmıştı. Bu ortaklığın ilk ürünü ise 2021 yılında piyasaya sürülen Ray-Ban Meta akıllı gözlükleri olmuştu. Geçtiğimiz ay ise Oakley markalı yeni bir model tanıtılmıştı.
💰 Gözlük atılımları bir yana: Meta’nın yapay süperzekâ (artificial superintelligence) birimini kurmak için birkaç aydır uyguladığı agresif işe alım politikaları tam gaz devam ediyor. Hatırlarsanız şirket, geçtiğimiz haftalarda OpenAI’dan üst düzey üç mühendisi ve Safe Superintelligence CEO’sunu uçuk bonus ücretleriyle bünyesine katmıştı. Bu hafta Apple’dan da üst düzey bir yönetici Meta’ya transfer oldu.
Henüz şirketten bir açıklama gelmemiş olsa da Apple’da yapay zekâ modellerinden sorumlu baş mühendis Ruoming Pang’in bizzat Mark Zuckerberg tarafından kurulan “yapay süperzekâ” birimine dahil edildiği öne sürüldü.
😔 İşler planlardaki gibi gitmiyor mu: Pang, ticari olarak “Apple Intelligence” adıyla duyurulan ve Apple cihazlarda çalışan yapay zekâ özelliklerinin temelini oluşturan modellerin eğitildiği ekibe liderlik yapıyordu. İddialar, Apple’ın bu alandaki atılımlarının OpenAI ve Anthropic’in çözümlerinin yanında sınırlı kaldığı yönünde olmuştu. Apple’ın yeni nesil Siri için üçüncü parti yapay zekâ modellerini entegre etmeyi düşündüğü bile öne sürülmüştü.
Meta gündemimiz bitti mi? Elbette hayır. Bu hafta teknoloji devi için oldukça aktif geçti ve bir önemli gelişme de Threads cephesinden geldi. Meta’nın metin odaklı sosyal medya platformu Threads, Similarweb’in paylaştığı verilere göre haziran ayında iOS ve Android uygulamalarında günlük 115.1 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.
Geçtiğimiz yıla oranla %127.8'lik büyüme kaydeden platform, en büyük rakibi olan X’in liderliğini devralma iddiasını sürdürüyor. Öte yandan X ise mobil uygulamasında günlük 132 milyon kullanıcıya ev sahipliği yaparak birinciliğini koruyor.
📉 Zayıf web trafiği: Threads, her ne kadar mobil platformunda dikkat çekici bir büyüme yakalasa da X'in masaüstü ve tarayıcı kullanıcılarındaki üstünlüğünü kırabilmiş değil. X, masaüstü uygulamasında günlük ortalama 145.8 milyon web ziyareti alırken Threads sadece 6.9 milyon ziyaretçiye ulaşabiliyor. Threads'in arkasından ise Twitter’ın kurucu ortaklarından Jack Dorsey'nin kurduğu Bluesky geliyor. Merkeziyetsiz yapısıyla ilgi gören Bluesky, günlük 5.3 milyon web ziyaretçiyle ilerliyor.
💸 Geçtiğimiz hafta 9.100 çalışanının işine son vererek 2025’in en büyük küçülme hamlelerinden birine imza atan Microsoft, bu hamleye gerekçe gösterilebilecek yeni verilerle bir kez daha gündem oldu.
Microsoft’un Ticari Operasyonlar Direktörü Judson Althoff, bu hafta yaptığı bir sunumda yapay zeka araçlarının satış, müşteri hizmetleri ve yazılım gibi alanlarda verimliliği ciddi oranda artırdığını açıkladı. Bloomberg’ün iddiasına göre Althoff, bu açıklamalar sırasında yapay zeka sayesinde yalnızca çağrı merkezi operasyonlarında geçen yıl 500 milyon dolardan fazla tasarruf sağladıklarını belirtti.
Althoff'un tasarruf açıklaması, Microsoft'un tarihindeki en kârlı çeyreklerden birini geçirdiği bir dönemde işini kaybeden çalışanlar tarafından duyarsızlık olarak algılansa da yapay zekanın iş dünyasına katkısının altını bir kez daha çizmiş oldu.
Bu haftalık bizden bu kadar. Insights for Pioneers’i sevdiysen mutlaka çalışma arkadaşlarına bizden bahset.
Gittikçe kalabalıklaşacağız ve emin ol burada yazıp çizdiklerimizi kaçırmak istemeyeceksin. O yüzden aşağıdaki butona tıklayarak abone ol :)